FŐSZÉKESEGYHÁZI PLÉBÁNIA
Hirdetések

Évközi 7. hét — Nagyböjt
(2023.február 19.)

  1. Nagyböjt kezdete. Február 22-vel kezdetét veszi a nagyböjt, a megtérés és bűnbánattartás szent időszaka. Egyházunk az alábbi böjti szabályokat követi:
    Pénteki bűnbánati napok: 14 éves kortól kötelező a húsételektől való tartózkodás. – Szigorú böjt: Hamvazószerdán és Nagypénteken a hústilalom mellett a 18–60 évesek csak egyszer étkezhetnek, ezen kívül még kétszer vehetnek magukhoz valamit (ez az elv „népies“ megközelítésben azt jelenti, hogy háromszor étkezhetünk, de csak egyszer lakhatunk jól).
  2. Hamvazószerda. Nagyböjt első napját a szigorú böjt mellett a hamvazkodás szertartásával is megszenteljük. 17:00-kor a Bíboros Főpásztor mutat be szentmisét a Bazilikában, amelyre szeretettel várjuk plébániánk híveit. Hallgassuk meg a Prímás gondolatait, merítsünk ezekből lelki útravalót az előttünk álló negyven napra!
  3. Felnőtt katekézis. Csütörtökön estre 20:00-kor a Szent Adalbert Központ alagsori előadótermében folytatódik felnőtt katekézis-sorozatunk. A soron következő téma: Jézus Krisztus, a Szabadító.
  4. Keresztút. Nagyböjt péntekjein 18:00-kor a vízivárosi templomban plébániánk csoportjai, közösségei vezetésével keresztutat járunk. Első alkalommal február 24-én este imádkozzunk közösen. A keresztút-járás alatt gyónási lehetőség biztosított. Használjuk ki ezt az alkalmat is, hogy így teljes legyen a Húsvétra való lelki felkészülésünk!
  5. Dicsőítő imaóra. Hónap utolsó péntekén este 19:00-kor dicsőítő imaórát tartunk a vízivárosi templomban.
  6. Elsőáldozók első gyónása. Az idén elsőáldozáshoz járuló gyermekek első gyónása, egyben a szokásos szülői értekezlet 10:00-kor lesz a Vízivárosi templomban. Ekkor tudjuk megbeszélni a nagy alkalommal kapcsolatban felmerülő kérdéseket, illetve a szülők is szentgyónáshoz járulhatnak (a gyermekek után). Az elsőáldozók bemutatására másnap kerül sor.