Nagyböjt 3. hete

 

  1. Ökumenikus ima a békéért. Március 23-án, szerdán este 18:30-kor a Széchenyi téren álló Szentháromság szobornál ökumenikus imádságra gyűlünk össze a békéért. Szeretettel hívunk mindenkit a közös könyörgésre! Aki nem tud eljönni, az lélekben kapcsolódhat az imádsághoz!

  2. Gyümölcsoltó Boldogasszony. Az angyali üdvözlet főünnepe, Jézus Krisztus megtestesülésének a napja egyben a Bakócz-kápolna búcsúja is. Az ünnepen a következő szentmisékre kerül sor a Bazilikában:
    – 8:30, búcsúi szentmise a Bakócz-kápolnában,
    – 17:00, az Esztergom-Városi Plébánia zarándokainak szentmiséje a szentélyben,
    – 18:00, a szeminárium búcsúi szentmiséje a Bakócz-kápolnában.
    Az ünnep napján teljes búcsú nyerhető a kápolnában, a szokott feltételek mellett.

  3. Lelki adoptálás. Gyümölcsoltó Boldogasszony napján 17:00-kor a szentmise keretében kerül sor a lelki adoptálásra. Ennek keretében arra vállalkozhatunk, hogy egy még meg nem született, veszélyben lévő magzatért imádkozunk kilenc hónapon átminden nap, egészen karácsonyig.

  4. Dicsőítő imaóra. Hónap utolsó péntekje lévén Gyümölcsoltó napján 19:00-kor a szokott módon dicsőítő imaórát tartunk a vízivárosi templomban.

  5. Nagyböjti keresztutak. Március 25-én az ünnepre való tekintettel nem imádkozunk keresztutat. Ezt 27-én, vasárnap pótoljuk, amikor 15:00 órától a családok keresztútját járjuk majd a Jó Pásztor kápolnától a dombokon át egészen a pléh-Krisztusig (erősen meredek, nagyjából 2 kilométeres út). Lehet még jelentkezni stációs elmélkedés, ima vezetésére: hertelendykati@gmail.com 
    Április 1-én folytatjuk a vízivárosi templomban a megkezdett sorozatot: az ifi csoport vezeti a közös imát, amelyet gitáros énekekkel kísérünk.

  6. Óraátállítás és nyári miserend. Emlékeztetünk rá, hogy március 27-el áttérünk a nyári időszámításra. Ez azt jelenti, hogy jövő vasárnap hajnalban egy órával előbbre kell állítani az óráinkat.
    Ezzel a nappal életbe lép a nyári miserend, ami azt jelenti, hogy az esti szentmisék elsőpénteken, szombaton és vasárnap 18:00-kor kezdődnek.

  7. Segítségnyújtás az ukrajnai háború rászorulóinak, menekültjeinek. Most vasárnap, március 20-án nordic walking és séta lesz a háború elől menekülőkért. Részletek a hirdetőtáblán és a honlapunkon olvashatók. Ugyanitt két külön hirdetésben ismertetjük az országos és az esztergomi lehetőségeket a segítségnyújtásra.

 

SZ-2022-03-20

 

Nordic s sta

 

 

SEGÍTSÉGNYÚJTÁS
AZ UKRAJNAI MENEKÜLTEKNEK

  • Nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtés. Március 6-tól két héten keresztül gyűjtjük a tartósélelmiszereket, amelyeket a Karitászon keresztül juttatunk el a Kárpátalján, Ukrajnában maradottaknak, illetve a hazánkba érkezett menekülteknek. 
    Az adományokat a Bazilika nyitva tartási idejében a sekrestyében adhatják le.
    Aki közvetlenül juttatna tartós élelmiszert a rászorulóknak, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Karitász Központtal: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu 

  • Pénzbeli támogatás. Anyagi támogatásunkkal is segíthetjük a rászorulókat:
 

Szent Erzsébet 
Karitász Központ

Máltai Szeretetszolgálat

Átutalás

11706016-20468198

11784009-20200776

Bankkártyás adományozás

https://karitasz.hu/segitene/onlineadomany

https://adomanyozz.hu

Adományvonal

1356

1350

 

 

SEGÍTSÉGNYÚJTÁS 
AZ UKRAJNAI MENEKÜLTEKNEK 
ESZTERGOMBAN

  • A Boldog Ceferino Roma Missziós Plébániára már több kisebb csoport érkezett, anyák és gyermekeik. Aki adományt adna vagy önkéntesként ajánlana fel segítséget, Tóth László diakónusnál jelentkezhet:
    – telefon: +36705155354,
    – e-mail: bcrm.tothlaszlo@gmail.com 
    Amire most szükség van: párna, paplan, törölköző, babakád, kiságy 1–2 éves kicsikre ruha, pelenka, mamusz, szandál, papucs (gyermek és anya méretben), hajszárító, hosszabbító, alapvető gyógyszerek (fájdalomcsillapító, lázcsillapító, köhögésre való stb.).
  • A Magyar Máltai Szeretetszolgálat esztergomi kirendeltségén is gyűjtenek adományokat: Kossuth L. u. 42.
  • A segítségnyújtás összehangolására csoport alakult: https://www.facebook.com/Esztergom-és-térsége-Ukrajnáért-106875178603937/

 

 

JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSEK  VISSZAVONÁSA

Az állami rendelkezésekkel összhangban – tekintettel a javuló járványhelyzetre – 2022. március 7-étől a templomokban és más zárt terekben tartandó mindennemű közösségi eseményre vonatkozóan az alábbi módon rendelkezem.
– Nem kötelező a maszk viselése és a nagyobb távolság tartásának előírása.
– Nem kötelező érvényűek azok a liturgikus korlátozások sem, amelyek kizárólag a járvány miatt léptek életbe. A kiengesztelődéskor a kézfogás vagy békecsók az új misekönyvből a hivatalos liturgia szerint is kimaradt.
– Kérem, hogy továbbra is felelősen és körültekintően járjunk el, figyelembe véve az esetleges újabb járványügyi előírásokat. Áldoztatáskor a kézfertőtlenítést továbbra is ajánlom.
– A szociális és egészségügyi intézményekben azonban továbbra is érvényben maradnak a védekezést szolgáló intézkedések. Kérem azokat, akik ilyen helyeken látnak el szolgálatot, továbbra is tartsák meg a helyi előírásokat!
– Továbbá buzdítom a híveket, hogy – amennyiben lehetséges – személyesen vegyenek részt a szentmiséken és egyéb liturgikus alkalmakon.

Budapest, 2022. március 4.

† Péter s.k. 
bíboros, prímás, érsek