Karácsonyi idő második hete

 

  1. Plébánosi beszámolók. A lezárult esztendőre vonatkozó plébánosi beszámolók teljes szöveggel elolvashatók honlapunkon:
    a Főszékesegyházi Plébánia beszámolója,
    a Vízivárosi Plébánia beszámolója.

  2. Vízkereszt. Urunk megjelenésének napja, Vízkereszt parancsolt ünnep hazánkban. Ez azt jelenti, hogy kötelező a szentmisén való részvétel. Alkalmazkodva a dolgozók életrendjéhez, ezen a napon a következő szentmisékre kerül majd sor:
    – 6:00, vízivárosi plébániatemplom,
    – 8:00, Bazilika (a Szent Erzsébet Iskola közösségének részvételével),
    – 17:00, Bazilika, ünnepi nagymise.

  3. Imádság Mindszenty József bíboros boldoggá avatásáért. Január 6. napja, bíboros úr halálának hónapfordulója idén Vízkeresztre esik. A napi szentmisékben imádkozunk a boldoggá avatásáért.

  4. Házáldás. Régi hagyomány szerint Vízkereszt ünnepéhez kapcsolódóan megáldjuk a hívők otthonait. A házáldást személyesen azzal az atyával egyeztethetik, akik szeretnének meghívni.
    A házáldás időszaka nagyböjtig tart. Idén Hamvazószerda, a böjti időszak első napja március 2-re esik, így két hónap áll rendelkezésre, hogy megtörténjen a szokásos áldás.

  5. Elsőpéntek. Január első péntekje 7-re esik. Ezen a napon a Bazilikában nem lesz reggeli szentmise. A liturgikus rend a következőképpen alakul:
    – 16:00 — gyóntatás,
    – 16:30 — litánia (téli kápolna),
    – 17:00 — szentmise (téli kápolna).

 SZ-2022-01-02-2