Karácsonyi idő második hete

 

 1. Plébánosi beszámolók. A lezárult esztendőre vonatkozó plébánosi beszámolók teljes szöveggel elolvashatók honlapunkon:
  a Főszékesegyházi Plébánia beszámolója,
  a Vízivárosi Plébánia beszámolója.

 2. Vízkereszt. Urunk megjelenésének napja, Vízkereszt parancsolt ünnep hazánkban. Ez azt jelenti, hogy kötelező a szentmisén való részvétel. Alkalmazkodva a dolgozók életrendjéhez, ezen a napon a következő szentmisékre kerül majd sor:
  – 6:00, vízivárosi plébániatemplom,
  – 8:00, Bazilika (a Szent Erzsébet Iskola közösségének részvételével),
  – 17:00, Bazilika, ünnepi nagymise.

 3. Imádság Mindszenty József bíboros boldoggá avatásáért. Január 6. napja, bíboros úr halálának hónapfordulója idén Vízkeresztre esik. A napi szentmisékben imádkozunk a boldoggá avatásáért.

 4. Házáldás. Régi hagyomány szerint Vízkereszt ünnepéhez kapcsolódóan megáldjuk a hívők otthonait. A házáldást személyesen azzal az atyával egyeztethetik, akik szeretnének meghívni.
  A házáldás időszaka nagyböjtig tart. Idén Hamvazószerda, a böjti időszak első napja március 2-re esik, így két hónap áll rendelkezésre, hogy megtörténjen a szokásos áldás.

 5. Elsőpéntek. Január első péntekje 7-re esik. Ezen a napon a Bazilikában nem lesz reggeli szentmise. A liturgikus rend a következőképpen alakul:
  – 16:00 — gyóntatás,
  – 16:30 — litánia (téli kápolna),
  – 17:00 — szentmise (téli kápolna).

 SZ-2022-01-02-2