A szentségi házasság jogi feltétele, hogy legalább az egyik fél katolikus vallású legyen, és mindketten "szabad állapotúak" legyenek. Ez azt jelenti, hogy a katolikus félnek nem volt korábban egyházi házassága, a nem katolikus félnek pedig nem volt korábban sem polgári, sem egyházi házassága. Ezt a katolikus félnek az esketés időpontjától számítva három hónapnál nem régebbi keresztlevéllel kell igazolnia, amelyet a keresztelési plébánián lehet beszerezni. A nem katolikus félnek hivatalos nyilatkozatot kell tennie a szabad állapotáról.

A szentségi házasság erkölcsi feltétele, hogy keresztény módon akarják házaséletüket élni, és születendő gyermekeiket is a keresztény életre szeretnék vezetni.

A házasságkötésre jelentkezés előtt tanulmányozzák át a legfontosabb tudnivalókat tartalmazó "Tájékoztatót"! Ezt követően kitöltve küldjék el a Plébánia e-mail címére (varplebania@gmail.com) a "Nyomtatványt" (letölthető .doc és .pdf formátumban). A gyakorlati kérdésekkel kapcsolatban összeállítottunk egy "Gyakorlati tájékoztatót" is, aminek segítségével remélhetőleg mindenre választ kapnak. Jelentkezni legkésőbb a tervezett időpont előtt 3 hónappal lehet!

A házasságkötés szertartását, benne a választható szentírási szakaszok alternatíváival itt érhetik el: A házasságkötés szertartása

 

2023-ban a felújítási munkálatok miatt a Főszékesegyház belső terében nem lehet esküvői szertartást végezni.

2023-ban csak a Vizivárosi Plébániatemplomban tudunk esketést vállalni.

2024 Húsvétjától kezdve újra mód van arra, hogy szentségi házasságukat a Bazilikában kössék meg. 

A Vizivárosi Plébániatemplomban csak olyan időpontban tudunk esketést vállalni, amikor az nem ütközik a bazilikai szertartásrenddel.

 

Bővebb információk a szentséggel kapcsolatban az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye honlapján olvashatók.