Az esztergomi Bazilika felújítása 2018-ban kezdődött meg. A befejezés tervezett éve akkor 2024 volt, de várhatóan a munkálatok tovább fognak majd húzódni.

Az 1001. esztendőben megalapított esztergomi érsekség első székesegyházát 10 év alatt építették meg Szent István király idejében a Várhegy tetején. A középkor évszázadaiban többször fel kellett újítani a templomot tűzvész, vagy ostrom okozta károk miatt. A bővítések, átalakítások sem maradtak el. A ma álló épület első tervei még a 18. századból származnak, de valójában 1820 és 1886 között négy érsek kitartó megbízói szándéka kellett a megvalósuláshoz. Az állagmegóvás folyamatosan feladatot adott a későbbi korok főpásztorainak is adott munkát Az építészeknek szakipari kivitelezőknek különösen a II. világháború okozta károk felszámolása, majd a helyszín sajátosságaiból adódó folyamatos vizesedés, az építőanyagok természetes öregedése adott munkát korábban.

A magyar állam jelentős támogatása révén 2018-ban indult meg a tervezés. A szakaszokra bontott folyamat egymást követő lépései szoros összefüggésben vannak egymással, mégis nagyobb, jól elkülönülő egységeket képeznek.  A szigorú ütemterv szerint az első általános építészeti, művészettörténeti, restaurátori felmérést 1-2 év alatt megvalósítható részfeladatok kijelölése követte. Az első ütem, a keleti homlokzat, az impozáns portikusz felújítása már elkészült. A kivitelezéssel egyidejűleg folyt a következő ütem a kupola tervezése a szükséges műemléki szakági tervezők, szakértők bevonásával. 2020 őszétől már ezen az épületrészen is dolgoznak a kivitelezők. A kupola külső és belső rekonstrukciója várhatóan 2023. második felében fejeződik be.

Jelenleg a két harangtorony külső-belső felújítása folyik. A déli torony a turisták számára már régóta látogatható. A nagyközönséget is befogadni képes, különösen a kupola felé való közlekedést biztosító funkciónak az újragondolása az eredeti állapot megőrzése mellett korszerű, látogatóbarát környezetet fog teremteni. Az északi torony berendezése a templom életéhez kapcsolódó állandó, ügyviteli, pénzügyi, közösségi feladatok ellátását teszi majd lehetővé.

Az alábbi videóban Dr. Török Csaba atya mesél a harangok felújításáról / pótlásáról a Kardinális TV-nek

A Bazilika harangjait 2023. december 4-én helyezték be a Déli-toronyba. Az eseményről a Gran TV készített felvételt, melyet alább tekinthetnek meg.

A nagy orgonát 2022 őszén elbontották és külső helyszínen kezdték meg a restaurálását. A visszaépítés még éveket fog igénybe venni.

2023 első hónapjaiban megkezdik a belső térben a kő padlóburkolat restaurálást és részben cseréjét, mely munkálatok a liturgikus tér használatát részlegesen korlátozzák majd.

A bazilika külső homlokzatai, a belső terek ugyancsak várják a megújulást. 

A déli torony kupolájának leemelése