Húsvét 3. hete

 

  1. Esztergom megyei jogú város. Május 1-én, Húsvét harmadik vasárnapján nyeri el otthonunk a kiemelkedő „megyei jogú város” címet. Ezt a napot 10:30-kor közös szentmisével ünnepeljük meg, amelyet a Bíboros Főpásztor mutat be. Ezt követően kerül sor a civil ünnepségre, a cím kihirdetésére.
    Mindenkit szeretettel hívunk és várunk erre az alkalomra, amikor együtt imádkozhatunk egész városi közösségünkért!
     
  2. Anyák napja. Május, Szűz Mária hónapja első vasárnapján az édesanyákat köszöntjük. Imádkozzunk élő és elhunyt édesanyáinkért, nagyanyáinkért, hogy az Istenanya közbenjárása kísérje életüket!
    A Szent Erzsébet Iskola közössége hétfőn 17:00-kor szentmisével köszönti az édesanyákat a vízivárosi plébániatemplomban.
     
  3. Országos búzaszentelés. Hagyományosan Szent Márk evangélista ünnepéhez kapcsolódóan kerül sor a búzaszentelésre. Az idei évben az országos központi ünnepségre a Bazilikában kerül sor május 4-én 10:30-kor a Komárom-Esztergomi Megyei Gazdakörök Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szervezésében. A szentmise után a város határában megáldjuk a termőföldeket.
     
  4. Elsőpéntek. Május hónap első péntekén a szokott rendet követjük:
    – 17:00-től gyóntatás a Bazilikában,
    – 17:30-kor Jézus Szíve litánia a Téli kápolnában,
    – 18:00-kor szentmise a Téli kápolnában.
     
  5. Országos Mindszenty-zarándoklat. Az idei évben május 7-én, szombaton kerül sor a szokásos országos Mindszenty-zarándoklatra. Az ünnepélyes nagymisét 10:30-kor a püspöki konferencia tagjainak koncelebrálásával a Bíboros Főpásztor fogja bemutatni. A szentbeszédet Francesco Moraglia velencei pátriárka mondja.
     
  6. Jó Pásztor Vasárnapja. Jövő vasárnapon, Húsvét 4 vasárnapján a papi hivatásokért imádkozunk. Kérjük a jó Isten áldását és segítségét, bátorítását, a Szentlélek világosságát fiataljainknak, hogy ha az Úr hívja őket, merjenek teljes szívből igent mondani. Az idei évben különösen imádkozunk Péter Vilmos diakónusért, plébániánk fiatal diakónusáért, akit június 18-án szentel pappá Egerben Ternyák Csaba érsek. Újmiséje másnap lesz a Bazilikában.
     
  7. Nyugdíjas klub. Régi tervünket valósítjuk meg: május 13-án 10:00-kor találkozik először közösségünk új nyugdíjas klubja a plébánia (Dobozi Mihály u. 10.) hittantermében. Nagy szeretettel hívünk és várunk minden érdeklődőt!
     

 

SZ-2022-05-01